Kahve kişisel bir içecek olması sebebiyle bunu yapmanın en doğru yolu en sevdiğiniz şeklini bulmaktır.
Bir kaç temel bilgide ustalaşmak, tekniğinizi mükemmelleştirmenize yardımcı olacaktır. O nedenle , farklı kavurma profilleri, kökenler veya hazırlama yöntemleri ile denemenizi öneririz.
İşte klasik bir fincan kahve demlemek için önerilerimiz.
Ekipman
Çekirdek öğütücülerinden ve filtre kahve makinesine kadar kullandığınız aletlerin her kullanımdan sonra iyice temizlendiğinden emin olun.
Temiz, sıcak su ile durulayın (veya iyice silin) ve bir havluyla kurulayın. Ekipmanlarda kahve kalıntısı ve kahve yağı (caffeol) kalmadığından emin olmanız önemlidir, aksi takdirde daha sonra yapacağınız kahvelerde acı ve ekşi tatlar alabilirsiniz.
Çekirdekler
Güzel kahve, iyi çekirdek ile başlar. Kahvenizin kalitesi ve lezzeti sadece en sevdiğiniz demleme yöntemi ile değil, seçtiğiniz kahve türüyle de belirlenir. Kavurma profilleri değiştiğinde kahvelerin lezzetlerinde de büyük değişimler meydana gelir.
Belli başlı lezzet faktörlerine bakacak olursak;
*Ülke ve bölge kökeni
*Çekirdek çeşidi; Arabica, robusta veya karışım olabilir.
*Kavurma profili
*Öğütme derecesi
Çok fazla seçenek olsa da, tek bir doğru ya da yanlış olmadığını unutmayın – örneğin, koyu kavrulmuş, lezzetli bir espresso seçebilir ve hala bir damlama sisteminde demlemek için öğütebilirsiniz. Farklı kombinasyonları denemeye ve eğlenmeye çalışın.
Tazelik
Kahvenizi mümkün olduğunca kavrulduktan sonra en kısa zamanda satın alın. Taze kavrulmuş kahve kaliteli bir içim için çok önemlidir, bu nedenle kahvenizi küçük miktarlarda alın (ideal olarak her biri iki haftaya kadar).
Demlendikten sonra, aynı kahveyi tekrar kullanmayın, demlenen kahveden aroma fincanınıza geçer ve geriye sadece acı tadı olan bir kahve kalır.
Öğütme
Kahvenizi çekirdek olarak alırsanız, kahvenizi her zaman demleme öncesinde taze öğütmenizi tavsiye ederiz Bunun için kahve öğütmek için uygun bir değirmen öğütücü kullanmanız en iyisidir. Bu sayede kahve çekirdekleri stabil bir şekilde öğütülür. Bıçaklı değirmenler daha az tercih edilir çünkü bazı çekirdekler diğerlerinden daha ince öğütülür.
Öğütmen derecesi kahvenizin tadı için çok önemlidir. Örneğin kahvenizin tadı acıysa çok ince öğütülmüş olabilir. Öte yandan, eğer kahvenizin tadı düzse, aromasını hissedemiyorsanız kalın öğütülmüş olabilir.
Kahve siparişinizi verdiğiniz yere nasıl demleme yapacağınızı mutlaka söylemenizi öneririz. Kahve makinesi, Frenach Press, 3.nesil demleme ekipmanı (Chemex, Hario vb) mı kullandığınıza bağlı olarak size özel öğütme yapabilirler.
Su
Kullandığınız su, kahvenizin kalitesi için çok önemlidir. Musluk suyunuz iyi değilse veya klor gibi güçlü bir koku veya tada sahipse filtrelenmiş veya şişelenmiş su kullanın.
Musluk suyu kullanıyorsanız, kahve kabını doldurmadan önce birkaç saniye akmasına izin verin ve soğuk su kullandığınızdan emin olun. Damıtılmış veya yumuşatılmış sudan kaçının.
Kahve-Su Oranı
Filtre kahve için genel kabul gören bir ölçü vardır. Bu da “Altın Oran” olarak adlandırılır; 200ml su için 12gr öğütülmüş kahve . Bu ölçü elbette bireysel zevk tercihlerine uyacak şekilde ayarlanabilir.
Su sıcaklığı
En iyi lezzet aktarımı için suyun sıcaklığının 90 derece ile 96 derece arasında olması önemlidir. Daha soğuk su kullanımı düz ve aromasız bir lezzet ile sonuçlanırken, çok sıcak olan su da kahvenin tadında ve kalitesinde bir kayba neden olacaktır. (Ancak, soğuk demleme herhangi bir ısıya ihtiyaç duymaz.)
Eğer su ısıtmayı manuel yapıyorsanız, su kaynamaya başladıktan sonra ısı kaynağını kapatın ve demleme için kullanmadan önce bir dakika dinlenmesini bekleyin.
Kahve genellikle servis yapıldığı demleme ekipmanına bağlı olarak servis yaptıktan sonra hızla soğur. Ayrıca, üzerine eklenen süt veya krema da soğuma sürecini hızlandırır. Sonuçta, herhangi bir kahve içicisinin kahvesini içmeyi tercih edeceği sıcaklık, kahveyi özel yapan diğer pek çok şey gibi kişisel bir tercihtir. Yapılan bir araştırmaya göre kahvenin servis edilmesi tavsiye edilen sıcaklık değeri 82 derece ile 85 derece arasındadır. Servis edilen kahvelerin de kahve severler tarafından 60 derece ve altında içildiği görülmektedir.
Demleme Süresi
Suyun öğütülmüş kahve ile temas ettiği süre, önemli bir başka lezzet faktörüdür.
Bir damlama sisteminde, temas süresi yaklaşık 5 dakika olmalıdır. Kahvenizi bir French Press kullanarak yapıyorsanız, süre 2-4 dakika olmalıdır. Espresso özellikle kısa bir demleme süresine sahiptir – kahve sadece 20-30 saniye su ile temas halinde olmalıdır. Diğer taraftan, soğuk demleme süresi bir gece (yaklaşık 12 saat) olmalıdır.
Kendi damak tadınıza uygun lezzeti bulana kadar süre konusunda denemeler yapmaya devam edin.
Kahvenin tadını çıkar!
Hazırlanan kahve, demlendikten sonra tadını kaybetmeye başlar, o nedenle sadece içeceğiniz kadar kahve yapın. Kahvenizi yanınıza almak istiyorsanız da bir saat içinde tüketilmek üzere yalıtımlı bir termos kullanabilirsiniz.
Keyifli içimler dileriz.