Aromalı Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Dünyada en çok tüketilen içecekler biri olan kahve, güne daha dinç başlamanızı sağlamanın yanı sıra, gün içerisinde de enerjinizi yükseltebilmektedir. Evde, işyerinde hatta yolculuklarda bile tercih ettiğimiz kahve, gün geçtikçe daha ulaşılabilir hale gelmektedir.
Türk kahvesi ve espresso ile başladığımız, daha sonrasında da filtre kahvenin icadı ile genişleyen bu kahve kültürü, aromalı filtre kahveler ile bambaşka bir boyut kazanmıştır.
Sabahları sert bir kahve içerek ayılmak isteyenlerin tercihi olan filtre kahve, gün içerisinde yerini aromalı filtre kahvelere bırakmaktadır. Demleme yöntemi ile elde edilen filtre kahve, çekirdeklerin öğütülerek, suyun kahvenin içerisinden geçmesiyle elde edilir. Pek çok demleme yöntemi olduğu gibi, filtre kahve çeşitleri de farklılık göstermektedir. Aynı zamanda kahve çeşitlerindeki bu farklılık, kavrulmuş filtre kahve çekirdeklerinin doğal aromalarla tatlandırılmasına olanak sağlayarak aromalı filtre kahve elde edilmektedir.
Bütün kahve çekirdeklerinde aroma mevcuttur. Fakat bazı kahveler yetiştiği coğrafi bölgeye göre daha aromatik olurken, bazılarının da yine coğrafi koşullar nedeni ile aroması seviyesi düşük olabilmekte. Kavrulma derecesi de bu aromaların ortaya çıkmasında ya da kaybolmasında oldukça etkilidir.
Aroma ile tadın aynı şey olmadığını unutmamak gerekir. Çilek aromalı bir kahve içmek istediğinizde çilek tadı almamanız son derece normaldir. Yetiştiği doğal ortamından gelen bu aromalar, kendisini çoğunlukla kokusunda ve içiminin yumuşaklığında göstermektedir. Bu yüzden aroma içeren filtre kahveleri, hazır tatlı kahveler olarak düşünmemek gerekir.
Kendinden doğal aromalara sahip olanfiltre kahve çekirdeği türlerinin başında Arabica gelmektedir. Diğer kahve çekirdeklerine göre daha hassas olan Arabica, yetiştiği topraktaki meyvelerin ve baharatların aromasını kolayca alır. Bu aromayı ortaya çıkarmak için bir çok ekipman kullanılmaktadır. En çok tercih edilen demleme yöntemi french presstir. Bunun yanı sıra kahve makinası da kullanılabilir. Makinada demlenen kahve direkt suya geçmediği için özünü daha yavaş ortaya çıkarır. Böylece aroması daha yoğun olan bir kahve içebilirsiniz.
Vanilya aromalı filtre kahve gibi kendinden aromalı pek çok kahve türü bulunmaktadır. French vanilya olarak da bilinen vanilya aromalı filtre kahve Brezilya’da yetiştirilmektedir. Yoğun bir kokuya sahip olan vanilyalı filtre kahve özellikle kış aylarında tercih edilmektedir.
Taşıdığı fındıksı ve ceviz tadım notaları ile öne çıkan Asya-Pasifik kahvelerinin yanı sıra, narenciye ve malt aroma notalarına sahip olan Burundi yöresel kahveleri de aromalı filtre kahve kategorisine girmektedir. Bu yüzden kahvenizi seçerken gövdesine ve içerdiği aroma notalarına bakmak sizi bambaşka bir aroma yolculuğuna çıkaracaktır.
Kendiliğinden aromalı kahvelerin dışında şurup, tatlandırıcı ya da krema ile elde edilen aromalı filtre kahveler de mevcuttur. Bunlardan en çok bilineni fındık ve karamel aromalı kahvelerdir. Bunun yanı sıra cold brew ile birlikte ya da tek başına servis edilen Irish Cream de sıklıkla tercih edilen bir diğer aroma çeşididir.