En Basit Soğuk Kahve
Soğuk kahve hazırlamanın en pratik yöntemi belki de en kolayı instant kahve diye adlandırılan hazır kahvelerle, yani granül yapıdaki kahvelerle hazırlamaktır. Dilediğiniz kadar Granül kahveyi 1/4 bardak soğuk suda eritin, üstüne bardağın 1/4’ü kadar buz ve kalanına da süt ekleyerek kahvenizi hazırlayabilirsiniz. Eğer şeker kullanmayı seviyorsanız hem kahvenin hem de şekerin kolayca erimesi için başlangıçta 3-4 çorba kaşığı kadar suda hem kahveyi hem de şekeri birlikte karıştırarak tarifi tamamlayabilirsiniz. Şeker yerine kahvenizde kullanmayı sevdiğiniz aromaları içeren şuruplar da ekleyebilirsiniz.
Cold Brew Nasıl Yapılır
Üçüncü nesil kahvecilikte kabul görmüş sıcak filtre kahve demleme yönteminde kahve/su oranı 1/16 olarak alınır. Yani, hazırlayacağınız kahvede her 16 gram su için 1 gram kahve kullanırsınız. Bir diğer deyişle 20 gram kahveyi demlemek için ile 320 ml su kullanmanız gerekir. Cold Brew’da hem kahvenin suya geçişi yavaş olduğu için hem de sonrasında içine buz eklenerek servis edildiği için bu oran çok daha düşüktür. Sertlik tercihinize göre, lezzetli bir cold Brew için 1/8 veya 1/10 oranını kullanmanız gerekir.
Burada küçük bir ip ucu verelim, bir çorba kaşığı kahve yaklaşık 8 grama denk gelir. Bir su ölçü kabınız yoksa, su ölçüsü için de herhangi bir küçük boy kutu içeceğin kutusunu kullanabilirsiniz. Hatta 330ml ölçüsünde minik pet şişe suları bile işiniz görecektir.
Bu demleme yöntemi için özel olarak üretilen Hario Mizudashi vb ekipmanları kullanabileceğiniz gibi Bir french pressle de bu demlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekipmanlardan hiçbiri elinizde yoksa, öğütülmüş kahveyi bir kavanozun içine atıp üstüne su ekleyin ve kapağını kapatıp buz dolabına koyun 8 saat sonra çıkarıp bir kağıt kahve filtresinde veya bir tülbenti ikiye katlayarak üstünde süzün. Hatta bu işlem daha kolay olsun isterseniz İkiye katladığınız tülbenti bir lastikle kavanızun baş kısmına geçirebilirsiniz.
French Press veya bir cold brew demleme ekipmanıyla demleme yapacaksanız kahve öğütme kalınlığının kullanacağınız filtre deliklerinden daha kalın olmasına özen gösterin. Böylece kahve taneciklerinin kahvenize karışmasını engellemiş olursunuz. Diyelim ki daha ince öğüttünüz veya ekipmanın dibinde tortu oluştu. Bu durumda yine kâğıt filtre veya tülbent yöntemi kurtarıcı olacaktır.
Demlemeyi oda sıcaklığındaki su ile yapın. Suyu tamamen ekledikten sonra, eğer kavanoz veya french press demlemesi yapıyorsanız bir kaşıkla ya da çubukla kahveyi karıştırın. Filtreli sürahilerde bu işlemi yapıyorsanız sürahinin tamamı kadar su eklediğinize emin olun. Daha az su eklerseniz, kahvenin bir kısmı su ile temas etmeyeceği için demleme gerçekleşmez. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 8 saat tercihen 16 saat ve hatta damak tadınıza göre 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Sonrasında yarısına kadar buz doldurulmuş bir bardakta servis edin. Dilerseniz süt ve şeker de ekleyebilirsiniz. Ama eklemeden önce sade olarak tadına bakmanızı öneririz.
Cold Drip Nasıl Yapılır
Eğer bir Cold Drip ekipmanınız varsa kahve bölümünün altına uygun bir filtre kâğıdı yerleştirin. Eğer o ölçüde bir kâğıt bulamadıysanız trapezoid filtre kahve kağıdını keserek de kullanabilirsiniz. Kâğıdı iki kat koymanız süzme performansını daha pozitif yönde etkileyecektir.
Bu yöntemde 1/8 kahve/su oranını kullanmanızı tavsiye ederiz. Öğütme inceliği olarak da filtre kahve inceliğinden biraz daha kalın french press seviyesine yakın bir öğütmeyi tavsiye ederiz. Öğütme inceldikçe suyun kahveyle geçirdiği zaman artacak ve demleme daha sertleşecektir.
Bu oranda hesapladığınız kahve miktarını filtre kâğıdının üstüne döktükten sonra yüzeyi mümkün olduğunca düzleştirip üstüne bir kâğıt filtre daha koyun. Üstteki filtre ıslanacak ve damlayan suyun yuva yapmasını engelleyecek aynı zamanda da suyun kahvenin her noktasına dokunarak geçmesini sağlayacaktır.
Damlama hızı ise tercihen saniyede bir damla, en fazla saniyede 4 damla olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Hatta 2-3 saniyede bir damla olarak bile ayarlamanız mümkün. Sonuçta elde ettiğiniz tadı karşılaştırın ve sonraki demlemelerinizde daha yumuşak bir tat elde etmek isterseniz damlama sıklığını artırın. Daha sert bir tat içinse damlama sıklığını düşürün.
Ekipmanınızın üst bölümüne tercihen buz ya da donma noktasına yakın sıcaklıkta su ekleyin ve işin geri kalanını ekipmanınıza bırakın. Kahveniz demlendiğinde yarısına kadar buz dolu bir bardak üstüne dökerek servis edin.
Japanese Cold Brew Nasıl Yapılır
Japanese Cold Brew hibrit bir yöntemdir. Bu yöntemin tada nasıl etki ettiğini “Ice Coffee – Japanese Cold Brew – Nitro Brew Nedir?” yazımızda anlatmıştık. Bu demleme yönteminde 3. Nesil kahvecilikte kullanılan 1/16 kahve/su oranını kullanacağız ama su bölümünü ikiye bölüp bir yarısını sıcak su diğer yarısını ise buz olarak kullanacağız.
Bu yöntem için ideal ekipman olarak Hario V60 Demleme aleti ile Range Server sürahi kullanacağız. Eğer elinizde bunlar yoksa benzer yöntemle filtre kahve makinenizin üst kapağı açılıyorsa makineyi çalıştırmadan onu da kullanabilirsiniz.
Şu hâlde reçetemiz, 16 gram kahve, 160ml sıcak su (tercihen 93 derece) ve 160 ml suya denk yaklaşık 144 gram buzdan oluşacak.
Buzu alt hazneye yerleştirdikten sonra V60 demleme aletimizin içine filtresini yerleştirip 16 gram (Pour over v60 için öğütülmüş) kahvemizi koyuyoruz. 160 ml suyun önce 30 ml kadarını kahvenin her tarafına dairesel hareketle döküp yaklaşık 45 saniye kahve içindeki gazların çıkması için bekliyoruz. Bu yaptığımız işleme “blooming” deniyor. Kalan 130 ml suyu ise 4 ayrı parti halinde 30-30-30-40 ml olacak şekilde her aralıkta yaklaşık 20-25 saniye bekleyerek döküyoruz.
Kahveniz içime hazır dilerseniz birkaç adet buz attığınız bir bardakta servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.