Skip to main content

Chemex demleme ekipmanı Dr Peter Schlumbohm tarafından 1941’de keşfediliyor. Keşfi esnasındaki ana amacı ise daha düşük asidite ve acılıktan arındırılmış bir kahve elde edebilmek. Dr. Peter Chemex ve onun filtre kağıdını keşfettiğinde bu amacına ulaşıyor.

Birbirinden farklı boyutlarda Chemex ürünleri mevcut, ürünlerin kapasitesine göre kullandıkları kağıtların da boyutları farklılaşıyor. Ürününüz ile uyumlu olan kâğıt filtreyi kullandığınızdan emin olun. Kâğıt filtrenizi seçerken birkaç alternatifiniz var. Kâğıt tipi ve kâğıt kesimleri. Dairesel ve kare kesim yanı sıra beyaz kâğıt ve doğal kâğıt seçimleri yapma şansınız var.

Bu kağıtların arasında süzme performansı olarak bir fark yok. Geometri farkı görünüm ile ilgiliyken kahverengi ve beyaz kâğıt ise doğal kâğıt filtre kağıdının oksijen kullanılarak beyazlatılması kaynaklı renk farkına sahip. Yaşam stiliniz doğal ürünlerden yanaysa kahverengi doğal filtre kağıdını tercih edebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım süzme performansı ve tat olarak aralarında bir fark bulunmuyor.

Güzel ve lezzetli bir demleme için kahvenin doğru öğütülmesi çok önemli, kâğıt filtre kullanıyorsanız standart pour over derecesinde öğütmelisiniz. Ama demlemede metal filtre kullanacaksanız öğütmenin daha kalın olması gerekir.

Kahve su oranını 1/16 ve 1/20 arasında kullanabilirsiniz. Yani her bir gram kahve için 16-20 gram arası su. Bir tüyo verelim, bir çorba kaşığı yaklaşık 8 gram kahve alır. Standart bir çay fincanı ise yaklaşık 160ml su alır. Dolayısıyla her fincan için bir çorba kaşığı gibi bir oranı kriter alabilirsiniz.

Bütün demleme yöntemlerinde olduğu gibi ekipmanları ısıtmak oldukça önemli. Filtre kağıdını katlayıp yerleştirdikten sonra yaklaşık 100ml sıcak su ile ekipmanı ısıtıp sonrasında ısıtma suyunu döküyoruz.

Chemex kullandığı kâğıt filtre ile öne çıkan bir ürün. Kullanılan kâğıdın özel dokusu ve kalınlığı nedeniyle yüksek bir süzme performansı sağlıyor. Bunun yanı sıra normal kağıtlara göre daha emici yapısı nedeniyle tatta istenmeyen yağları daha fazla emiyor. Böylece asiditesi düşük acılığı azalan bir demleme sağlanıyor. Bu da sıra dışı bir lezzeti beraberinde getiriyor.

Kahveyi filtreye koyduktan sonra 30-40ml arası suyu kaz boynu kettle ile dairesel şekilde kahve üstüne kontrollü bir akışla döküyoruz. Suyun 93 derece sıcaklıkta olması ideal demleme oluşmasını sağlıyor. 45 saniye kadar bekliyoruz. Bu işleme blooming deniyor. Kahve parçacıkları ilk defa su ile buluştuğunda içindeki gazlardan kurtuluyor ve demlemeye hazır hale geliyor.

Kaz boynu kettle kesintisiz su akışını ince bir boyundan sağlar. Az miktarlarda suyu uzun sürede kontrollü ve sıçratmadan dökmenizi sağlar. Demlemenin kalitesini artırır. Güzel göründüğü için değil lezzet için önemlidir.

Demlemenin devamında aralıklarla suyun tamamen süzülmesine izin vermeden 60-70 ml arası suyu yine dairesel hareketlerle dökerek demlemeyi tamamlayabilirsiniz.

Demleme esnasında yapılan yanlışlardan biri ise; suyun dairesel olarak dökülürken kenarlarda kalan kahve tortularını da alacak şekilde dairenin genişletilmesidir. Bu yapıldığında dökülen su kahve içinden değil kenardan direkt süzülerek aşağı akar ve demleme kalitesi oldukça düşer.

Bu tipteki bütün demleme ekipmanlarının temizliği oldukça kolaydır. Demleme biter bitmez su altına tutarak durularsanız üstünde kahve kaynaklı bir lekelenme oluşmaz. Böylece deterjan ve bulaşık süngerini kullanmanıza gerek kalmaz, zaten gerçekten gerekmedikçe de bu tür aşındırıcıları kullanmayın. Böylece ekipmanınız ilk günkü görünümünü uzun yıllar korumaya devam eder.

Ana Sayfa
Kahveni Bul
Ürünlerimiz